Opties om bouwhal voor carnavalsverenigingen te bouwen worden onderzocht.

Carnaval is voor ons een heel belangrijke tijd van het jaar. Even je zorgen aan de kant en genieten van de bandjes, bitterballen en de carnavalskraant. Je ziet weer vrienden die je maar een keer per jaar in de polonaise tegenkomt en als hoogtepunt van carnaval geldt toch wel de Grote optocht. Deze dreigt echter te verdwijnen in Made.

Leon van Dongen

VVD’er Leon van Dongen: “Dat doet ons zeer want het hoort echt bij onze geschiedenis en cultuur dat er prachtige wagens door onze dorpen trekken met carnaval. Twee verenigingen konden dit jaar al niet bouwen door ruimtegebrek en een derde moest iets kleiners maken dan ze wilden. Enorm zonde want zo verliest de optocht haar karakter en verlies je ook de mensen die de wagens ieder jaar weer bouwen uit het oog. En zonder hen geen wagens, zo simpel is het.”

Daarom heeft VVD Drimmelen toen we het signaal kregen dat deze problemen er waren, meteen actie ondernomen. Dat deden we 4 jaar geleden ook al, al was er toen niet genoeg animo onder de verenigingen om tot een gezamenlijke bouwhal te komen. Nu de nood hoger is, is die animo er misschien wel. “Ik wil voor het volgende bouwseizoen duidelijk hebben wat de mogelijkheden zijn voor een bouwhal in Drimmelen, zodat we de toekomst van carnaval in onze dorpen veilig kunnen stellen. We zijn tenslotte aanpakkers!”, aldus Leon.

Artikel BN De Stem:

Een centrale hal of loods voor carnavalswagens. Dat zou de oplossing moeten zijn voor ‘de bouwnood’ in Made. Al enkele jaren is er een tekort aan bouwplekken. En dit jaar kunnen diverse verenigingen zelfs niet bouwen.

,,Je mist wat in de wintermaanden”, zegt Lars Machielse van CV de Beunhaze. ,,Het is hartstikke gezellig, het is mooi om iets met een ploeg voor elkaar te krijgen.”

De Beunhaze hebben in Made verschillende locaties gehad, maar vonden voor dit jaar niets. ,,Ik denk dat een loods met meerdere bouwploegen veel kan oplossen. Dat kan een leegstaande hal zijn. Die moeten we met onze concullega’s delen, want ik zie niet ineens meerdere loodsen vrijkomen in Made.”

Onlangs vroeg VVD’er Leon van Dongen in de Drimmelense gemeenteraad aandacht voor de terugkerende bouwproblemen. Dit na een noodkreet van carnavalsstichting De Mayenèrs: bij de komende optocht ontbreken drie beeldbepalende wagens.

De gemeente Drimmelen gaat met De Mayenèrs in gesprek. ,,Een centrale bouwhal is voor ons wel het vertrekpunt”, zegt Eric Nelisse namens de carnavalsstichting. ,,Daarvoor zijn we al met de Brabantse Carnaval Federatie in Tilburg wezen kijken: we hebben een toelichting gekregen op hoe het concept in samenwerking met de gemeente daar is neergezet.”

Volgens Nelisse staan er meerdere belangen op het spel. ,,De optocht heeft veel creatieve individuele deelnemers, maar de wagens zijn beeldbepalend en een publiekstrekker. Ze brengen bovendien groepen van twintig tot vijftig man samen. Deze leden doen weer mee aan activiteiten, zoals de Schrètstraid. Ook helpen ze mee met anderee activiteiten. Je spreekt over een harde kern van een paar honderd mensen die superactief zijn.”

De Plakkers hebben nog wel onderdak bij de familie Segeren. Toch is woordvoerder Hans de Wijs niet zeker over de toekomst. ,,Je kunt wel zeggen: dit is een zaak voor de gemeente en De Mayenèrs, maar zo makkelijk is het niet. Een centrale bouwschuur zou ideaal zijn. Of een ruimte die je voor een aantal maanden kunt huren. Het is lastig om iets te vinden, ook door de strengere regels. Zoals op het gebied van brandveiligheid.”

,,Daarnaast zie je dat boeren steeds minder geneigd zijn om hun schuur beschikbaar te stellen”, weet VVD’er Van Dongen. Hij pleit voor een ’toekomstvaste oplossing’. ,,Het moet kostentechnisch in orde zijn. Je kunt denken aan een constructie waarbij de gemeente een hal voor gereduceerd tarief huurt en weer onderverhuurt aan De Mayenèrs.”

Dit jaar hebbende bouwers er niets meer aan: voor 1 juli moet de gemeente diverse mogelijkheden presenteren.

Categorieën: Nieuws

1 reactie

€25.000 vrijgemaakt voor centrale bouwhal carnavalswagens – Drimmelense VVD · november 11, 2018 op 9:58 am

[…] van €25.000 gaat een langgekoesterde wens van VVD Drimmelen in vervulling. Leon van Dongen diende vorig jaar al een motie in voor een centrale bouwhal. Met deze steun vanuit de gemeente kan gezorgd worden voor voldoende […]

Geef een antwoord