VVD Drimmelen roept op tot actie: wapen inwoners tegen ondermijning

Ondermijnende criminaliteit is een groot probleem in Nederland. Ondermijning betekent dat de onderwereld en bovenwereld zich met elkaar vermengen, waardoor criminaliteit toeneemt. Ondermijning is zeker geen ‘ver van je bed show’ en vindt ook plaats in onze dorpen in de gemeente Drimmelen. Vaak is ondermijning lastig te herkennen. Je kan er dan bij betrokken worden voordat je er erg in hebt met alle gevolgen van dien. Om onze inwoners te informeren en te wapenen tegen ondermijning roept VVD Drimmelen nu op tot actie. Daarom zijn er vragen gesteld aan het college wat er gedaan wordt om ondermijning tegen te gaan.

Gewone inwoners onder druk

Het gevaarlijke aan ondermijning is dat criminelen vaak mensen van de ‘bovenwereld’ proberen te betrekken om illegale klusjes uit te voeren. En hierin gaan ze slinks te werk! Denk bijvoorbeeld aan agrariërs die onder druk worden gezet om hun schuren te verhuren voor drugsgerelateerde praktijken. Doen ze dit niet, dan worden machines gesaboteerd of kapot gemaakt.

Een ander voorbeeld is het ronselen van jongeren, vaak al op jonge leeftijd. Het begint onschuldig met de vraag een rugzak mee te nemen. Deze wordt halverwege de route afgepakt en gedreigd wordt dat de inhoud terugverdiend moet worden met het vervoeren van drugs. Niet alle kinderen durven hier tegenin te gaan of de ouders te betrekken met als gevolg dat ze in het drugsmilieu terecht komen.

Corona biedt nu nog een extra uitdaging. Er zijn nu meer slechtlopende ondernemingen. Als het water aan de lippen staat en je geen mogelijkheid ziet je bedrijf draaiende te houden, wordt het voor sommige ondernemers moeilijker nee te zeggen tegen schimmige constructies waarmee criminelen gouden bergen beloven. Kortom, ondermijning vindt makkelijker en vaker plaats dan je denkt!

Wapen jezelf tegen ondermijning

Een uitweg vinden uit situaties van ondermijning is vaak lastig. Mensen worden gechanteerd of bedreigd of zien geen mogelijkheid om hulp in te schakelen. Wij bij VVD Drimmelen vinden het belangrijk dat deze criminele praktijken geen onderdeel uitmaken van het leven van de inwoners van de gemeente Drimmelen. We krijgen dit op een aantal manieren samen voor elkaar.

Zo begint het tegengaan van ondermijning bij het alert zijn op gevallen van ondermijning. Hiervoor moet je wel weten wat ondermijning is en hoe je dit herkent. Verdiep daarom jezelf in het onderwerp. Vervolgens is het belangrijk dat we het ook melden wanneer we denken te maken te hebben met ondermijning. Melden kan altijd via 0900-8844 of www.meldmisdaadanoniem.nl 

Daarnaast hebben we vragen aan het college gesteld over ondermijning en welke informatie en handvaten het college kan geven om ondermijning tegen te gaan. Het is onze bedoeling om te kijken hoe we gezamenlijk grip kunnen houden op onze leefomgeving. Daar hoort een stevige inzet van de politie bij maar ook oplettende dorpen die verdachte situaties melden! Op deze manier kunnen we ons wapenen tegen ondermijning en houden we onze dorpen veilig.

Namens VVD Drimmelen,

Janet Crezée

Janet Crezée uit Lage Zwaluwe houdt zich namens VVD Drimmelen bezig met het onderwerp ondermijning
Categorieën: Nieuws

Geef een antwoord